We krijgen weleens de vraag of het mogelijk is om ook (LED) verlichting aan te brengen achter onze grote houten wereldkaart. Omdat we inmiddels al best wat foto’s van klanten hebben ontvangen die dat inderdaad zelf hebben gedaan, weten we zeker dat het kan. Er is voldoende ruimte tussen de muur en de wereldkaart om hiertussen verlichting aan te brengen. En het staat natuurlijk ook nog eens heel mooi! We hebben bij onze klanten geïnventariseerd hoe zij deze LED-verlichting hebben aangebracht. Hieronder vind je een paar verschillende mogelijkheden.
1) Lineaire LED lampjes (oplaadbaar)
Een snelle en vrij eenvoudige manier is om gebruik te maken van lineaire (oplaadbare) LED-lampjes. Deze lineaire LED-lampjes kun je bij verschillende webshops bestellen (denk bijvoorbeeld aan Amazon.com). Je kunt ze aan de achterkant van de grote werelddelen plakken. Omdat deze lampjes geen snoer hebben en dus niet met het stroomnet verbonden zijn, moet je de lampjes af en toe wel weer opladen. Hierbij is het van belang dat je de werelddelen dus makkelijk van de afstandhouders kunt halen. Om dit mogelijk te maken, kun je het beste gebruik maken van neodymium schijfmagneten (zie ook onderaan dit artikel). Zo til je heel eenvoudig de werelddelen van de afstandhouders op de muur af en kun je de LED-verlichting aan de oplader leggen.
2) LED strips frezen in je muur
Je kunt er ook voor kiezen om LED strips aan te schaffen en deze te frezen in je muur. Dit is wel een tijdrovende klus en het is vooral geschikt voor de wat meer ervaren klusser.
Wat zijn LED strips?
Led strips zijn flexibele licht strips die verkrijgbaar zijn in allerlei soorten en maten. Een ledstrip is als het ware een flexibele printplaat waarop LEDS zijn gesoldeerd. De juiste maat zit er altijd bij want ze zijn eenvoudig zelf op iedere lengte af te knippen. Omdat led strips klein zijn van formaat kunnen ze daadwerkelijk overal geplaatst worden. Als indirecte verlichting komen ze het beste tot hun recht. Met LED sfeerverlichting kun je elke sfeer creëren die je maar wilt en waar je maar wilt. Zo kun je overdag helder licht creëren en in de avond sfeerlicht creëren. LED sfeerverlichting staat voor energiezuinig, duurzaam en kostenbesparend en het leuke van LED strips is dat je ze ook in multicolor kunt krijgen. Zo kun je nog eens kiezen welke kleur verlichting je vandaag achter je wereldkaart aan wilt zetten.
Ook bij deze methode is het aan te raden om neodymium schijfmagneten op de afstandhouders en achter in de wereldkaart te plaatsen. Mocht het een keer nodig zijn, dan kun je de werelddelen dan weer makkelijk verwijderen en kun je zo weer bij de LED strips komen.


3) LED strips in of achter een achterplaat aanbrengen
Wanneer je niet in de muur wilt of kunt frezen, kun je ook gebruik maken van een houten achterplaat tussen je muur en de wereldkaart. Zo plaats je de LED-strips tussen de houten wereldkaart en de achterplaat of je laat de lampjes er doorheen steken, zoals bij onderstaand voorbeeld. De houten wereldkaart bevestig je vervolgens met de afstandhouders op de achterplaat.


Tip: neodymium magneten en metalen schijven maken het makkelijk om de werelddelen af te nemen
Voor alle mogelijkheden geldt dat je de werelddelen makkelijk van de afstandhouders haalt als je er neodymium schijfmagneten tussen zet (of aan één kant een metalen schijf en aan de andere kant een magneet). Deze metalen schijven en magneten kun je schroeven of kitten op de afstandhouders en aan de achterkant van de werelddelen.


Wil je meer weten?
Mocht je interesse hebben in het plaatsen van LED-verlichting achter je wereldkaart en je wilt nog meer weten, neem gerust contact met ons op. We denken graag met je mee. Let wel: wij leveren deze LED-verlichting niet.